Przecier pomidorowy a koncentrat

Przecier pomidorowy a koncentrat- roznica

Przecier i koncentrat pomidorowy to bardzo popularne produkty. Często używa się tego nazewnictwa wzajemnie i pewnie niejedna osoba parająca się kulinariami zadała sobie kiedyś pytanie, czy przecier i koncentrat pomidorowy to to samo? Warto wyjaśnić, czym zatem różni się przecier od koncentratu i czy różnice te faktycznie występują. Wyjaśniamy, jaka jest specyfika zależności przecier a koncentrat. Czym zastąpić przecier pomidorowy? Czy passata to to samo co przecier? Na te pytania również odpowiadamy w poniższym tekście. Jak wiadomo koncentrat robi się z pomidorów, a również można z nich robić zupę pomidorową. Przy robieniu zupy warto wiedzieć ile ryżu dodać do zupy pomidorowej.

Przecier pomidorowy a koncentrat to nie to samo

Na rynku dostępnych jest wiele przetworów z warzyw i owoców, których powszechnie używa się w kuchni. Przecier pomidorowy i koncentrat to zdecydowanie najpopularniejsze z nich. Równie często używana jest passata pomidorowa. Choć może się wydawać, że między tymi produktami nie ma większych różnic, to okazuje się zupełnie inaczej. Cały sekret leży w tym, w jaki sposób pomidory są przetwarzane i na którym etapie obróbki poprzestaniemy – wszystko zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeśli chcesz zrobić zdjęcia potraf to zapoznaj się z poradami jak zrobić fotografię przemysłową dla firm.

Przecier a koncentrat – różnice

Zatem czym się różni przecier od koncentratu? Przede wszystkim sposobem przygotowania. Przecier pomidorowy powstaje gotowanych pomidorów, przecieranych przez sitko. W efekcie uzyskujemy właśnie przecier z widocznymi cząstkami pomidorów o wodnistej konsystencji przypominającej sos. 

Przecier pomidorowy

Tymczasem koncentrat, choć jego bazą również są przecierane pomidory, jest kolejnym etapem obróbki pomidorów w takiej formie. Przetarte pomidory nadal się gotuje, aby większa część zawartej w nich wody uległa odparowaniu. Dzięki temu koncentrat charakteryzuje się mocnym, intensywnym pomidorowym smakiem. Przykładowo, marka Pudliszki używa do wytworzenia 200 g słoiczka koncentratu aż kilograma pomidorów. Koncentrat pomidorowy jest też znacznie gęstszy niż przecier. Warto mieć na uwadze, że zarówno przecier, jak i koncentrat można zrobić samodzielnie. Jeśli chodzi o koncentrat pomidorowy thermomix świetnie sprawdzi w tym zadaniu. Podobnie zresztą spisze się przy tworzeniu przecieru pomidorowego.

A czym jest passata pomidorowa? To pewna odmiana przecieru pomidorowego. Jest ona wytwarzana z pomidorów całkiem pozbawionych nasion i skórek. Pochodzi z kuchni włoskiej, gdzie jest podstawą wielu potraw i sosów. Tym samym, jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić przecier pomidorowy, kiedy robisz gołąbki czy sos, może to być passata. Odpowiedź na pytanie, czy passata to to samo co przecier, jest bowiem twierdząca.

Przecier pomidorowy a koncentrat-brutto

Przecier i koncentrat pomidorowy – do czego zastosować?

Zarówno koncentrat, jak i przecier z pomidorów mają wszechstronne zastosowanie w polskiej kuchni. Ze względu na swoją konsystencję koncentrat doskonale sprawdzi się w przygotowywaniu wielu polskich dań, w tym m.in. zupy pomidorowej – wystarczy dodać go do rosołu – oraz gołąbków i klopsików. Można dodać go również do pizzy, pasty pomidorowej czy leczo. Przy robieniu zupy pomidorowej z koncentratu nie możesz skupiać się na mniej istotnych rzeczach, np. zawsze przychodzi na myśl jak szybko idzie przelew z konta na konto bankowe

Przecier pomidorowy:

Przecier pomidorowy z kolei nadaje się idealnie do gotowania sosów, ponieważ ma nieco bardziej wodnistą konsystencję niż koncentrat. Można go również z powodzeniem dodać do zup oraz do dań mięsnych i warzywnych. A czym zastąpić przecier pomidorowy, gdy nie mamy go pod ręką? Wystarczy użyć wspomnianej wcześniej passaty, o czym zresztą wspominaliśmy już we wcześniejszej części tekstu.

Elastyczność i wszechstronność przetworów umożliwia liczne eksperymenty w kuchni. W przypadku wielu przepisów nie ma tak naprawdę większej różnicy między dodaniem koncentratu a przecieru, co pozwala uniknąć dylematów w stylu – przecier czy koncentrat, co dodać. Innymi dobrymi zamiennikami tych przetworów są także keczup, świeże pomidory zalane wrzątkiem i obrane ze skórki czy też pomidory w puszce. Dlatego warto nie bać się kulinarnych eksperymentów i próbować różnych wersji znanych nam potraw – dzięki temu staniemy się kulinarnymi ekspertami, znającymi odpowiedzi na pytania w rodzaju: ile koncentratu zamiast przecieru dodaje się do sosów czy innych dań.